Holland

Har du varit i Holland?

Publicerad av

Västra Europa kryllar av pärlor och smultronställen att besöka.

Turister världen över flockar till just västra Europa för att titta på all den förmögenhet och rika historia som just denna delen av kontinenten besitter.

En av Europas mest underskattade länder dock är nog Holland.

Majoriteten av turister känner till landet—dock känner färre till Hollands oerhört rika historia.

Vi vet att Sverige en gång i tiden var en stormakt. Stormakten varade i bara några decennier och därefter avtog den. Stormaktstiden hade en stor påverkan på landet och förändrade landet för evigt. Sverige var på ett sätt innan stormaktstiden och hade en helt annan inställning efter den. Av goda anledningar.

Holland hade en storhetstid som varade i flera århundraden, och var en av världens rikaste länder!

Med Sverige i åtanke så kan man snart dra slutsatsen att Hollands storhetstid måste ha varit något mycket större än den storhetstid Sverige avnjöt.

Sveriges storhetstid varade i bara några decennier och storheten var enbart regional—och inte överlägsen.

Holland å andra sidan var överlägsen, ett av världens rikaste länder och avnjöt denna position i flera århundraden.

Holland hade kolonier världen över och var oerhört inflytelserik världen över.

Idag kännetecknas Holland mest för det faktum att droger, som marijuana och CBD olja, är lagligt och att landets samhälle är oerhört öppet och liberalt. Men landets historia, de sevärdheter som finns att upptäcka, den extremt rika kulturen som finns att hitta i landet är extremt underskattat.

Här kan man njuta av sevärdheter, pärlor och smultronställen i stora mängder.

Amsterdam—en europeisk pärla

En av världens rikaste städer under 1700-talet var självaste Amsterdam. New York hette en gång i tiden New Amsterdam och var en holländsk koloni. Amsterdam var en av världens rikaste städer och under den tiden byggdes oerhört mycket i staden.

All denna byggnation kan man nu skåda och njuta av. Restauranger, pubar och caféer finns i stora mängder och att sitta på ett 300 år gammalt café och njuta av en kaffe är inte något man alltid kan göra. Amsterdam är en av världens få städer som möjliggör detta.

Hollands kolonier

Vill man inte besöka fastlandet så har Holland även en massa kolonier som under det senaste seklet antingen beviljats autonomi eller blivit självständiga men fortfarande behållit sitt holländska ursprung.

En sådan koloni är Curaçao. Curaçao tillhör fortfarande Holland men har blivit beviljat autonomi och självstyre. Regionen är en liten ö strax norr om Sydamerika och här njuter man av bra väder året om.

Så för den som vill njuta av extremt härligt väder men samtidigt inte vill lämna EU:s gränser kan alltså besöka Curaçao. Då ön är en del av EU så behöver man alltså inte ordna med en massa pass eller dylikt.

Holland har även andra kolonier, gamla som nya. Några av dem är:

  • Aruba
  • Sint Maarten
  • Karibiska Nederländerna
  • M.fl

Holland är alltså en pärla som få talar om. Vi hör väldigt mycket om England och alla de kolonier imperiet en gång i tiden hade. Portugal likaså och detsamma Frankrike men få talar om Holland och dess nuvarande status.

Holland har en extremt rik historia och besitter fortfarande mycket av den som man kan besöka och njuta av. Planerar man en upptäcktsfärd i västra Europa så bör Holland vara högt upp på ens lista! Mycket finns att hitta där och ännu mer som inte många känner till.