Silicon Valley

Silicon Valley, ett måste att besöka

Publicerad av

Att besöka Silicon Valley är inte bara ett måste utan även lite av en dröm. Det var här som grunden till de moderna datorerna lades och själva namnet Silicon, eller Kisel på svenska, vittnar om detta. Kisel är det element som varit avgörande för möjligheten att tillverka exempelvis mikrochip, en uppfinning som är oumbärlig även för dagens högpresterande datorer och mobila enheter. Idag är Silicon Valley fortsatt kanske världens största och viktigaste IT-center och inhyser tusentals dataföretag samt flera av de stora jättarna såsom Google och Facebook. Själva Silicon Valley är inte en geografisk stad med officiella gränser utan omfattar områden mellan San Jose och San Francisco.

Tech Headquarters

Att hitta de mest givande och intressanta ’tech headquarters är lite som att hitta svenska webbhotell online. Tyvärr tar de flesta huvudkontoren inte emot besökare vilket kan vara en stor besvikelse för många. Google, eller Googleplex som det kallas, har inte någon guidad tur men man kan gärna gå runt byggnaden och fotografera några lustigt färgglada cyklar plus enorma statyer av samtliga android-versioner som google lanserat. Facebook har varken någon guidad tur eller museum utan här får man nöja sig med att fotografera utsidan. Huvudkontoret för Yahoo är inte heller öppet för besökare utan endast foto av företagets skylt är möjlig. EBay-campus har däremot en affär där man kan köpa eBay-märkesvaror.

Intel står högst på listan att besöka ’för att möta människorna och uppfinningarna som ändrade världen’. Intel har ett fantastiskt modernt och högteknologiskt Intel-museum som naturligtvis tar emot besökare. Här ger man information om deras historia sedan företaget startades 1968, genomför teknikdemonstrationer samt bjuder på interaktiva utställningar. Detta museum är verkligen ett måste för alla som jobbar med data och IT.

Givetvis är det ett måste att handla lite i Museibutiken där de säljer äkta Intel märkesvaror.

Besök hos Apple

Nästa besök kan inte undvaras och det är Apple Campus. Apple har byggt ett särskilt utrymme för besökare kallad Apple Park Visitor Center med, i mitt tycke, imponerande arkitektur. Här kan man som besökare köpa unika Apple föremål, delta i Apple-sessioner och givetvis utforska nya Apple produkter. Bäst är nog utbudet av exklusiva Apple märkesvaror som inte kan köpas någon annanstans i världen än precis här. Efter att ha åtnjutit den vackra utsikten från takterrassen var det dags för förfriskning i Apple Park kafé på sköna sittplatser i den vackra olivlunden.

Stanford University

Stanford University är ett universitet vars studenter startat jättar inom IT-industrin såsom Google, Snapchat, HP, Yahoo och Instagram. Självfallet är detta berömda och anrika universitet värt ett besök.
Det går inte att lämna Silicon Valley utan att ha ätit en ’brunch’ på den välkända restaurangen Buck’s. Här sägs både Hotmail och Tesla ha fått sin början men frågan är hur många andra lysande affärsidéer som har skissats ner här?

Att besöka Silicon Valley handlar till mesta del om att insupa historien och se framtiden för IT-industrin. Men avslutningsvis kommer jag att besöka något helt annat, det ökända och världsberömda Winchester mystery house, för en guidad tur i det okända och en god förfriskning i den Viktorianska trädgården.